De Puttense moordzaak

De Puttense moordzaak

13 april 2022 1 Door Marìs

Vandaag review ik voor jullie het boek; De Puttense moordzaak – dossier gesloten. De schrijver van dit boek is oud … J.A. Blaauw.

De Puttense moordzaak

De Puttense moordzaak

Vandaag vertel ik jullie meer over het boek van de Puttense moordzaak, die ik onlangs gelezen heb. De omschrijving op de achterkant is als volgt.

Leestip: Danger Close!

De Puttense moordzaak is een van de meest geruchtmakende gerechtelijke dwalingen in de Nederlandse geschiedenis. In 1994 worden twee Puttenaren veroordeeld voor de verkrachting van en de moord op Christel Ambrosius. Zij zitten onterechte gevangenisstraffen uit, en komen pas na hoger beroep na 6 jaar vrij.

Pas in 2008 wordt door een exacte DNA-match de werkelijke dader Ron P. opgepakt, die in november 2011 wordt veroordeeld tot 18 jaar.
Oud-hoofdcommissaris Jan Blaauw heeft van begin tot eind deze zaak gevolgd. Door zijn analyse van het dossier kwam aan het licht dat de veroordeling op valse bekentenissen was gebaseerd. Mede door zijn inspanningen werd het onderzoek in deze moordzaak heropend.

Mijn review van dit boek

Ook ik heb deze zaak in mijn jeugd meegekregen. Destijds kwam ik ook vaak met mijn oma en opa en Putten en Ermelo, want zij waren dol op de Veluwe en gingen regelmatig een stukje rijden op de Veluwe. Dit was dus een zaak die vrij dichtbij kwam, ook al woonde ik daar zelf niet. De straten die in het boek genoemd worden zeggen mij verder ook niks, wellicht hebben we eroverheen gereden, maar dat zou ik dan niet weten.

Wat het boek zelf betreft, het was wel heftig spul om te lezen. Vooral de hoofdstukken waarin de verhoren uitgebreid aan bod kwamen vond ik erg slepend. Maar dat is ook niet gek, deze 4 mensen zijn samen goed voor 240 afgelegde verhoren. Vat dat dan maar eens korter samen als je alles openbaar wilt maken.

Afgezien van de hoofdstukken van de verhoren vond ik het heel interessant om te lezen wat er allemaal heeft plaatsgevonden. Temeer omdat ik nu zelf volwassen ben, begrijp je veel meer van dit soort dingen en blijven details beter hangen. Wat een gedoe is het verhoor van deze mensen geweest. Steeds weer andere verhalen, maar na het zien van een tv programma hierover hoe de politiemensen de verdachten behandelden, is dit ook zeer logisch. Deze verdachten werden helemaal gek gemaakt. Compleet gehersenspoeld, durf ik wel te zeggen.

Ik heb er lang over gedaan om dit boek helemaal uit te lezen, vooral bij de hoofdstukken van de vele verhoren had ik niet altijd zin om het boek erbij te pakken om verder te lezen, omdat ik het gewoon te langdradig vond worden. Maar afgezien van die hoofdstukken vond ik het gewoon interessant om te weten hoe alles gegaan is. Dus als je interesse hebt; zeker lezen! En worstel je dan maar door die hoofdstukken heen. En wat hebben deze mensen een werk moeten verrichten om de 2 onschuldige mannen vrij te krijgen, het leek echt kansloos, maar gelukkig is het gelukt!

Je kunt De Puttense moordzaak op bol.com kopen. Wanneer je dit boek of iets anders via deze link koopt, krijg ik daar een kleine vergoeding voor van Bol als bedankje. Maar alleen wanneer je dit product houdt. Dit kost jou niks extra, maar levert jou wel wat extra dankbaarheid op! Dus mocht je dit doen; heel erg bedankt en veel plezier met jouw aankoop!

Heb jij dit boek of deze zaak gevolgd?

De Puttense moordzaak