Gordon

Gordon

30 mei 2020 1 Door Marìs

Gordon, biografie van een entertainer. Dat is het boek die vandaag mijn review ontvangt.

Gordon

Gordon

Gordon. Vandaag review ik het boek van Gordon. In het programma van Gordon en Patty zei hij dat hij het waarschijnlijk nooit geschreven zou hebben als hij niet aan de drugs geweest was. Dat maakte mij des te nieuwsgieriger. Naast de reacties die ik destijds al gehoord had van mensen over het boek. De omschrijving van het boek is als volgt.

Leestip: De appelboomgaard!

‘De showbizzwereld heeft me alles gekost. Het zwarte monster, noem ik het. Het zwarte gat waar ik steeds in kijk. Als ik het allemaal van tevoren had geweten, had ik het nooit gedaan. Dat meen ik. Mensen zien het geld, de rijkdom, de auto’s. Maar de eenzaamheid zien ze niet.’

Hij verkocht miljoenen platen, stond in bomvolle theaters, sporthallen en arena’s, en maakt al jarenlang de best bekeken en meest spraakmakende tv programma’s van Nederland: Gordon Heuckeroth. Van zijn roerige jeugd in Amsterdam-Noord tot aan de glamourvilla’s in Het Gooi. Van marktkoopman naar de zegereeksen met De Toppers in de Arena. Over de zoektocht naar liefde en geluk, over drank, drugs, seks en de keerzijde van roem.

In Gordon: biografie van een entertainer vertelt hij openhartig over zijn leven in en buiten de spotlights. Een intiem, geestig en soms wrang zelfportret van een man met vele gezichten.

Geschreven door Marcel Langedijk.

Wat vind ik ervan?

Laat ik beginnen met zeggen dat het boek lekker weg leest. Het is een boek waarin ik lekker snel verder kom met lezen en daar hou ik van. Daarnaast vind ik ook uitspraken of situaties waarover vertelt word herkenbaar. In mijn familie (ook Amsterdammers) zijn we namelijk net zo direct. Waardoor anderen je wel eens aankijken met een blik van ‘wtf zeg jij nou tegen je oma of moeder’. Zo zijn wij. Wij weten onderling hoe we het bedoelen, maar voor een ander kan het grof klinken. Daar hebben wij lak aan want het gaat erom dat wij weten wat we bedoelen. Het levert ook vaak grappige momenten op als wij dan onderling later moeten lachen om het gezicht van wat iemand trok toen wij iets tegen elkaar zeiden.

Terug naar het boek. Ik vond het interessant/ ‘leuk’ om wat over zijn jeugd te lezen, want daar vraagt nooit iemand naar in interviews of op tv. En dat maakt je toch tot wie je vandaag de dag bent geworden. Heftig ook om te lezen van de brand in het huis van zijn ouders.

Daarnaast geeft het boek mooi weer hoe hij de dingen voelt en denkt. Ook snap ik wel wat mensen bedoelen met dat er allerlei mensen ‘afgekraakt’ worden. Al vat ik het zelf niet persé op als afkraken, maar meer zijn beleving en gevoelens vertellen. Wat je zou kunnen opvatten als afkraken, omdat het ook niet gezegd had kunnen worden. Maar ja, Amsterdammers (degenen die ik ken) zeggen nou eenmaal alles wat ze denken en nemen geen blad voor de mond.

Daarom vond ik het een leuk boek om te lezen, met delen ook best heftig, want ook de eenzaamheid herken ik. Een aanrader? Ik vind van wel. Al moet je wel tegen Amsterdammers kunnen en niet allergisch zijn voor mensen die zeggen wat ze gevoeld hebben/ gedacht hebben. Kun je daar niet tegen, dan moet je lekker een ander boek uitzoeken. 😉

Je kunt het boek (of e-book of zelfs luisterboek) Gordon, biografie van een entertainer bestellen op bol.com. De gewone versie was alleen 2e hands verkrijgbaar bij bol. Wanneer je dit boek of iets anders via deze link koopt, krijg ik daar een kleine vergoeding voor van Bol als bedankje. Dit kost jou niks extra, maar levert jou wel wat extra dankbaarheid op! Dus mocht je dit doen; heel erg bedankt en veel plezier met jouw aankoop!

Heb jij het boek van Gordon gelezen? En wat vond jij ervan?