Kroongetuige

Kroongetuige

22 december 2021 1 Door Marìs

Vandaag lezen jullie meer over het boek; Kroongetuige, geschreven door Marco Kroon.

Kroongetuige

Kroongetuige

Vandaag lezen jullie meer over Kroongetuige, van Marco Kroon. Tevens geef ik mijn review van dit boek. De omschrijving op de achterkant van het boek is als volgt.

Leestip: Unf*ck je financiën! 

Tijdens een staatsgeheime missie in Afghanistan wordt Marco Kroon gevangengenomen. Hij doet hiervan melding, maar verzwijgt de zware vernederingen die hij moest ondergaan. Ook zijn vervolgacties houdt hij geheim. Ze leiden tot een dodelijke confrontatie, waarvan hij de sporen zorgvuldig uitwist…

Tien jaar later: Kroon meldt alsnog het geweldsincident. Journalisten en experts hebben vrijwel onmiddellijk hun oordeel klaar. Ze noemen hem ‘mediageil’, een gestoorde leugenaar en fantast. Maar wat is er daadwerkelijk gebeurd? Welk persoonlijk drama heeft Kroon verzwegen? En waarom sprak hij zich na zoveel jaren van stilte toch nog uit?

Kroongetuige is het waargebeurde en schokkende verslag van een militair die in dienst van zijn land vrijwel alles gaf, maar thuis in Nederland niets vond dan beschuldigingen en onbegrip. Dit is zijn verhaal; ongekuist, open, eerlijk en genadeloos.

Mijn review

Waargebeurde verhalen vind ik altijd heel interessant om te lezen. Gewoon omdat ik zelf ook veel meegemaakt heb in mijn leven, waar velen grotendeels geen weet van hebben, omdat ik dat nooit gedeeld heb. Daardoor kan ik me altijd goed inleven in wat anderen meegemaakt hebben. Dat maakt ook dat ik altijd graag 2 kanten van een verhaal hoor. En daar zou eigenlijk iedereen een gewoonte van moeten maken, naar mijn mening. Iedereen ervaart dingen op zijn of haar eigen manier.

In het begin van het boek moest ik even in het verhaal komen en werden er soms wat (voor mij) lastigere woorden gebruikt. Maar dat kan ook komen omdat ik nog niet in het verhaal zat. Afgezien daarvan las het verhaal verder heel goed weg. Naar mate je verder in het boek komt, wil je hem niet meer wegleggen en weten hoe het afloopt.

Want meegenomen worden en ergens vastgehouden worden, niet wetende wat er met je gaat gebeuren lijkt mij enorm heftig. Of je weer moeten behoeden voor klappen, ook al ben je er wellicht enigszins op getraind. In het echt zijn dat soort dingen toch heel anders. Bij een training ervaar je geen angst, omdat je weet dat het een training is en niet echt. In het echte leven ervaar je wel angst.

Een tijdje terug zag ik Marco op tv bij een programma waarin hij met anderen op een zeilboot zat. Hij kwam over als een sympathieke man. Recent hoorde ik over zijn boek en daarom wilde ik dit boek graag lezen. Omdat ik mij afvroeg, wat heeft die man dan allemaal meegemaakt daar?

Los daarvan had ik vroeger een oom die hetzelfde werk deed als hij. Ook mijn gewezen oom (oom en tante zijn niet meer bij elkaar, ik heb die oom al ruim 10 jaar niet meer gezien) heeft gewerkt in landen als Afghanistan en Irak, enz. Wellicht waren ze zelfs directe collega’s, wellicht ook niet. Dat weet ik verder niet en het doet er ook niet zoveel toe. Maar hierdoor weet ik wel hoe heftig de missies kunnen zijn. Mijn gewezen oom hield PTSS aan zijn werk over en is later met vervroegd pensioen gegaan.

Maar om terug te komen op het boek; aanrader als je van waargebeurde verhalen houdt!! Zeker de moeite van het lezen waard. En zelf had ik het boek binnen 1 dag uit.

Je kunt Kroongetuige bestellen op bol.com. Wanneer je dit boek of iets anders via deze link koopt, krijg ik daar een kleine vergoeding voor van Bol als bedankje. Maar alleen wanneer je dit product houdt. Dit kost jou niks extra, maar levert jou wel wat extra dankbaarheid op! Dus mocht je dit doen; heel erg bedankt en veel plezier met jouw aankoop!

Hebben jullie dit boek gelezen?

Kroongetuige